Energielabel woningen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Sinds 2015 heeft de overheid aan alle woningen een voorlopig energielabel gegeven. Dat energielabel geeft aan hoe zuinig of onzuinig de woning is. Bij een energiezuinig huis bespaart u fors op uw energiekosten. Het voorlopige label kunt u veranderen in een definitief energielabel. Bij de verkoop van uw huis moet u kunnen laten zien welk label uw woning heeft. Als u dat niet doet, kunt u een boete krijgen. Als u een huis huurt, kunt u het label ook opvragen. De meeste woningcorporaties hebben dit geregeld. De energiezuinigheid telt bovendien mee in het puntensysteem van het woningswaarderingsstelsel van huurwoningen.

Registratie

U kunt het definitieve energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat is een website van de overheid. Door allerlei vragen te stellen over isolatie, dubbel glas, of het bezit van zonnepanelen wordt het definitieve label vastgesteld. Uw huidige label kunt u opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl. Daar staan alle huizen geregistreerd. Het label is maximaal 10 jaar geldig. Als u aanpassingen aan uw huis heeft gemaakt om het energiezuiniger te maken, kunt u een nieuw label aanvragen.

De energielabels

De energielabels voor woningen hebben een klasse die loopt van A (heel zuinig) tot G (zeer onzuinig). Verder wordt er op vermeld welk type woning het is, en u kunt er informatie vinden over de beglazing, isolatie en het type verwarming. Nieuwe huizen hebben al veel aanpassingen en zullen niet zo gauw onder de C zitten. Het zijn met name de oude huizen die slecht geïsoleerd zijn, met enkel glas ramen, en soms zelfs nog zonder CV, die een heel laag energielabel hebben. De A-woningen hebben veelal hoogrendementsglas (HR-glas) aangebracht en er zitten vaak ook zonnepanelen op het dak.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen te noemen van het systeem. Ten eerste kunt u eenvoudig zien wat er aan het huis moet gebeuren om meer energie te besparen. Die kosten kunt u laten dalen. Ten tweede is het zo dat een hoger label de verkoop van de woning kan versnellen en ook een hogere verkoopprijs tot gevolg kan hebben. Ten derde woont u prettiger in een huis dat niet tocht en waar u de verwarming niet superhoog hoeft te zetten om toch een aangename temperatuur binnenshuis te hebben. Ten vierde is er minder CO2-uitstoot als er minder warmte verloren gaat. Dan hoeft u minder gas te gebruiken. Dat is goed voor het milieu.

Aandachtspunt

Energiezuinige maatregelen helpen om de kosten naar beneden te brengen. Toch kan het zijn dat de energierekening hoog blijft. De kosten voor energie hangen ook af van uw gebruik. Als u veel warm water gebruikt of als u veel apparaten inschakelt, kunnen de kosten oplopen. Heeft u rond de kerst veel verlichting buiten hangen, dan bent u alle besparingen in één klap weer kwijt. Let dus goed op wat u allemaal doet, als u echt de energierekening wilt laten dalen. Een goed energielabel voor uw woning is alleen maar het begin.

Bron: Wavlo Isolatie