Koude wintermaanden en elektriciteit

De koude wintermaanden staan weer voor de deur! Tijd om de verwarming aan te zetten, de warme truien uit de kast te halen en de kerstboom op te tuigen voor de feestdagen. Om deze periode goed door te komen, is het belangrijk om de nodige aandacht aan de elektriciteit in huis te besteden. Denk bijvoorbeeld aan de meterkast die onderhouden moet worden, oude elektrische apparatuur die vervangen kan worden, enzovoorts. Op deze manier gaat u vervelende stroomstoringen in de wintermaanden tegen! Helaas komt het nog geregeld voor dan een elektricien met spoed bij mensen langs moet gaan om een stroomstoring op te lossen.

Zeker in de koude, donkere decemberdagen is het erg vervelend als u zonder stroom komt te zitten. Zo heeft u geen verlichting meer, kunt u uw computer of televisie niet meer gebruiken, enzovoorts.

Onderhoud aan de meterkast uitvoeren

Wij spraken een elektricien uit Lelystad, die woningbezitters ten zeerste aanraadt de meterkast in hun woning in ieder geval eens per twee of drie jaar te laten onderhouden. Bij het onderhouden van de meterkast loopt een elektricien de meterkast na op een beginnende slijtage aan onderdelen van de meterkast. Door deze versleten onderdelen tijdig te vervangen kunnen stroomstoringen voorkomen worden. Een stroomstoring is veelal het gevolg van een kortsluiting in huis. Deze kortsluitingen kunnen veroorzaakt worden doordat twee stroomkabels bijvoorbeeld te dicht bij elkaar in de buurt liggen. De stroomkabels versmelten in zo’n geval met elkaar, wat resulteert in een kortsluiting.

Ook kunnen de elektrakabels door de jaren heen steeds verder versleten zijn geraakt, waardoor de binnenzijde bloot is komen te liggen. Als andere metalen onderdelen of voorwerpen met de binnenzijde van een elektrakabel in contact komen, kan dit eveneens tot een kortsluiting leiden. Door regelmatig onderhoud aan de meterkast en het elektranetwerk in uw woning uit te laten voeren, kunnen dergelijke problemen voorkomen worden.

Oude apparatuur vervangen in huis

Naast de mogelijkheid om onderhoud aan de elektra in huis uit te voeren, kunt u ook oude apparatuur het beste eens per zoveel jaar vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat, een oude waterkoker, enzovoorts. Dergelijke elektrische apparaten zullen niet voor het eerst de bron van een nare kortsluiting in huis vormen. Binnen deze apparaten kunnen immers ook elektrakabels met elkaar versmelten of beschadigd worden. Daarbij is het wel zo fris om deze apparaten regelmatig te vervangen voor een nieuw model! Niet onbelangrijk, ook zijn deze nieuwe modellen vaak aanzienlijk energiezuiniger.