Vier tips die helpen om makkelijk vroeg op te staan

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
alarm clock cup of coffee

Iedereen kent het wel, het is ‘s ochtends vroeg en de wekker gaat. Je hebt al een paar keer op snooze gedrukt en je ligt je tijd te verspillen terwijl je eigenlijk haast had en veel te doen!
Wat kun je hier nu eigenlijk het beste tegen doen?

Ga altijd goed voorbereid slapen

De verkeerde dingen eten op het verkeerde tijdstip kan je lichaam in de war maken en het moeilijker maken om snel in slaap te vallen. Eet gezond en lekker en niet te kort voor het slapen gaan. Neem geen alcohol, pittig eten, koffie of zoetigheid (zoals chocolade) voor je moet gaan slapen.

Vergeet je wekker niet

Dit klinkt misschien een beetje suf, maar je wekker is het belangrijkste hulpmiddel waarmee jij kan zorgen dat je niet te laat komt op je afspraken. Stel je wekker zo in dat hij meerdere keren afgaat en je er dus waarschijnlijk niet doorheen slaapt. Probeer ook eens je wekker helemaal aan de andere kant van de kamer te zetten. Op deze manier moet je eerst opstaan om hem uit te zetten, dit maakt het een stuk moeilijker om weer in slaap te vallen. Als je je telefoon gebruikt als wekker kan het ook handig zijn om af en toe het geluid van je wekker te veranderen. Je hersens zijn langzaam gewend geraakt aan het oude geluid en een ander geluid zal je veel makkelijker wakker maken.

Maak opstaan minder pijnlijk

Om het opstaan makkelijker te maken kun je een paar kleine dingen doen die een hoop schelen in de ochtend. Leg bijvoorbeeld alvast je kleren die je de volgende dag aandoet klaar. Zo hoef je niet in het donker op zoek naar een leuk shirt! Het is ook een goed idee om alvast voor je gaat slapen de thermoskan te vullen met water of het koffieapparaat zo klaar te zetten dat je alleen nog op een knopje hoeft te drukken als je wakker wordt. Wat ook kan helpen is om een kleine beloning voor jezelf te bewaren voor ‘s ochtends. Kijk bijvoorbeeld het laatste kwartier van je favoriete programma terwijl je zit te ontbijten dan zal je zien dat zodra je je dit beseft het opstaan een stuk makkelijker gaat.

Ga slapen met de juiste stemming

Het helpt om te gaan slapen zonder te veel dingen aan je hoofd. Wees blij met jezelf en met de mensen om je heen. Als je uitkijkt naar de volgende dag zal ook in slaap vallen een stuk makkelijker gaan. Ga bijvoorbeeld nooit boos slapen, dit maakt het alleen maar moeilijker. Probeer ruzies of onenigheid eerst op te lossen en zorg zo dat je een betere nachtrust hebt. Wat ook enorm scheelt is om ’s avonds geen tv meer te kijken met het geluid hard, geen internet, ga niet de hele avond liggen appen. Zo kunnen je hersenen eerst een beetje tot rust komen voor jij in je bed gaat liggen.