Vijf redenen waarom je een daklekkage snel moet laten oplossen

Stroomt er water via jouw dak naar binnen? Dan is het tijd om direct in actie te komen. Een daklekkage verdwijnt namelijk nooit vanzelf. Toch zijn er genoeg mensen die te lang wachten. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw woning en voor jezelf. Deze dakdekker uit Amsterdam geeft hieronder vijf redenen waarom jij een daklekkage snel moet laten oplossen.

1. Schade aan inboedel

Indien er water via het dak naar binnen stroom, kan er schade ontstaan aan jouw inboedel. Dit is niet alleen het geval bij een groot lek, maar ook al bij een kleine daklekkage. Heb jij bijvoorbeeld een houten vloer? Dan kan het water ervoor zorgen dat deze aangetast wordt.

2. Aangetaste constructie

Niet alleen de inboedel loopt gevaar bij een daklekkage, maar ook de dakconstructie zelf. Indien er een gat in het dak zit, wordt de constructie namelijk ook blootgesteld aan water. Aangezien deze constructie meestal van hout is, kan er houtrot ontstaan. Indien er sprake is van houtrot, kan dit grote gevolgen hebben. Het hout wordt zo namelijk instabiel. Doe jij niets aan het lek? Dan kan de constructie het dak mogelijk niet meer dragen, waardoor deze instort.

3. Vochtplekken op muren

Indien er een daklekkage zit vlakbij een muur, sijpelt het water ongetwijfeld via deze muur naar beneden. De meeste mensen vangen het water op door een handdoek of bak op de grond te plaatsen. Hierdoor raakt het water de vloer niet. Er ontstaat echter wel schade aan verf of behang op de muur. Muren nemen namelijk vocht op, waardoor vochtplekken kunnen ontstaan.

4. Schimmelvorming

Schimmels ontstaan vaak op plekken waar het warm en vochtig is. Indien jij een daklekkage hebt in jouw huis, ontstaan de perfecte omstandigheden voor schimmels. Alleen wanneer jij het lek direct laat dichten, ben jij schimmelvorming een stap voor.

5. Gezondheidsproblemen

Een daklekkage kan de luchtvochtigheidsgraad in huis aanzienlijk verhogen. Dit kan gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld last van je keel en hoofd krijgen. Laat een daklekkage daarom direct repareren. Op deze manier weet jij zeker dat het lek geen gevolgen heeft voor jouw gezondheid.